Alföldi TégláriumAz Alföldi Téglárium Jász-Nagykun-Szolnok megye és az Alföld első ilyen jellegű nyilvános, állandó kiállítása, melyet 2014. június 21-én nyitottak meg, és 2015-ben már bekerült a mezőtúri helyi értéktárba. A bélyeges téglák e gyűjteménye Mezőtúr városának tulajdonában és a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület kezelésében áll. A kiállított 400 darab (és a helyhiány miatt egyelőre nem megtekinthető további mintegy 400 darab) bélyeges téglát Szabó András, a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület elnöke évtizedek alatt gyűjtötte össze. A Téglárium ötlete tőle származik, emellett a bejárati díszboltív, a téglából rakott ajtókeret és a polcokat tartó téglalábazatok is az ő munkái.

A legrégebbi kiállított téglák a 18. századból valók, a legfiatalabb darabok a 20. század első feléből. A bejárattól jobbra nyíló teremben a Szolnok megyei, ezen belül a mezőtúri téglák foglalnak helyet, kiegészülve néhány közeli Békés és Csongrád megyei településről származó darabbal. A balra nyíló teremben láthatók a Szolnok megyén kívüli, illetve két magánszemély által adományozott téglák. A falakon a téglagyártással kapcsolatos képek és térképrészletek szolgálnak illusztrációul.

A téglák címkéin a nyomat jellegének jelzése után a téglán látható jel/rajz/monogram/név látható, alatta (ha ismert) a feloldása, a lelőhely, majd a tégla leltári száma.

Magyarázat a lenyomatjellegek betűjelzéseihez:
„D” = domború nyomat;
„M” = mélyített nyomat;
„DD” – domború keretben domború nyomat;
„MM” – mélyített keretben mélyített nyomat;
„DM” – domború keretben mélyített nyomat;
„MD” – mélyített keretben domború nyomat.

Az Alföldi Téglárium Mezőtúron a Petőfi Sándor utca 5. szám alatt található.
Nyitva tartási időben látogatható:
hétköznap 9-12 óra között, illetve előzetes egyeztetéssel más időpontokban is.
Az egyeztetéshez szükséges elérhetőségek (telefon, e-mail) itt a weboldalon és a Facebook oldalunkon megtalálhatók.