A Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület, az Újvárosi Hagyományőrző Klub és a Mongol-Agrár Népdalkör közös szervezésében valósult meg a csigatészta készítésének hagyományait felelevenítő folyamatot bemutató rendezvény.

2017. november 17-én immár harmadik alkalommal invitálták meg a szervezők az érdeklődőket a közös csigatészta készítésre. A folyamat Mezőtúr város értéktár eleme. Az esemény a lakosság számára nyilvános volt, a meghívott vendégek részére “csigalevest” kínáltak. Citeraszótól, nótázástól, jó hangulatú beszélgetésektől, közös emlékezéstől volt hangos a Közösségi Ház nagyterme. A régi eszközöket a gyermekek is kipróbálhatták, hiszen fontos szempont volt a szervezők részéről az is, hogy a tésztakészítés hagyományát a fiatal korosztály is megismerje, így iskolás osztályokat is vendégül láttak.

Az eseményen Batta Attila Viktor alpolgármester is részt vett, aki Mezőtúr Város Önkormányzata nevében köszöntötte a megjelenteket, valamint maga is kipróbálta a csigakészítő bordát és a csigavasat.

A folyamatot az Újvárosi Hagyományőrző Klub hölgytagjai mutatták be a színpadon, a klub férfi tagjai pedig a főzésben jeleskedtek, a nap házigazdája Szabó András a Bodoki Helytörténeti Egyesület elnöke volt.

A sok eszköz között volt olyan, amely 1888-ból származott. Elmondható, hogy ez a rendezvény is felfelé ível, egyre többen nyitnak hagyományaink megismerése felé.

forrás: mezotur.hu – Bodor Márti

olvasásra ajánljuk

Mészáros Mozgó
Lámpás