Minden, amit a csigatésztáról tudni kell

A Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület és az Újvárosi Hagyományőrző Klub társszervezésében valósult meg immár második alkalommal a csigatészta készítésének hagyományait felelevenítő, bemutató nap.

2016. november 16-án a Közösségi Ház nagytermébe várták a szervezők az érdeklődőket. A nyilvános eseményt citeraszó, nótázás, valamint jó hangulatú beszélgetések jellemezték. A csigatészta készítését az Újvárosi Hagyományőrző Klub tagjai mutatták be, a nap házigazdája Szabó András a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület elnöke volt. A délelőtt folyamán városunk iskoláiból is érkeztek diákok, akik szintén elsajátíthatták a tésztakészítés fortélyait.

Az eseményen Mezőtúr Város Önkormányzata nevében Batta Attila Viktor alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy hagyományaink őrzése nagyon fontos, hiszen a múltból táplálkozik a jövő és a jelen is.

Szabó András házigazda elmondta, hogy a rendezvény alapvető ötlete a tanyavilágból jött. A XVIII. és XIX. században volt szokás a csigatészta készítés, amelyeket nagy családi eseményekhez kötöttek. Fő cél, hogy a mai generációval is megismertessék a hagyományokat. Külön öröm, hogy a résztvevő diákok nagyon érdeklődőek voltak, részvételükkel egy kis versenyre is sor került, ahol a legjobbak díjazásban részesültek. Elnök úr köszönetét fejezte ki Mezőtúr Város Önkormányzatának a segítő támogatásáért.

A nap folyamán több eszközt is meg lehetett figyelni, volt, amely már közel 200 esztendős. A megjelent vendégeket csigatésztával készült húslevessel kínálták a szervezők.

 

Forrás: Mezőtúr és Vidéke

olvasásra ajánljuk

Boldog születésnapot, Teleki!