Jubileumi, huszadik Levéltári Napot rendezett kedden a szolnoki megyeházán a helytörténeti kutatások legújabb eredményeiből a Magyar Nemzeti Levéltár JNSZ Megyei Levéltára. A rendezvényen, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnökének köszöntőjét követően átadták a Pro Archivo díjakat.

Ebben az esztendőben hárman részesültek az elismerésben, amelyet Dr. Csönge Attila levéltár-igazgató és Horváth Gergő, az intézmény igazgató-helyettese Molnár Lajos Milánnak, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ igazgatójának, Ari Ilonának, a mezőtúri Bodoki-Fodor Helytörténeti Egyesület Családkutató Tagozatának vezetőjének és Szathmáry Istvánnak, az Új Néplap újságírójának adott át.

A nap további részében a javarészt a szakmát képviselő hallgatóság megismerkedhetett például a túrkevei református lelkészek amerikai misszióban folytatott tevékenységével, Komornyik Ferdinánd legnagyobb – a mezőtúri református templomban található – orgonájával, de ezeken kívül is több érdekes előadás repítette a múltba a levéltári nap résztvevőit.

Ari Ilonána

forrás: iszolnok.hu – 2017-09-12

olvasásra ajánljuk